loading

Första spadtag för unikt trähus i Lund

Fredagen den 16 oktober togs ett traditionsenligt första spadtag på Brunnshög i Lund för bostadshuset Lagerkransen med 82 lägenheter. Spadtaget togs av Fredrik Ljunghill, vice ordförande i kommunstyrelsen i Lunds kommun, Claes Malmkvist, vd på Lansa Fastigheter som är fastighetsägare och Magnus Björkander, vd på Wästbygg Projektutveckling som utvecklat och sålt projektet till Lansa och som även ansvarar för byggnationen.

Lagerkransen byggs med trästomme och har projekterats för att uppnå certifiering enligt Miljöbyggnad Guld. Sannolikt blir det Sveriges första bostadshus med träkonstruktion som klarar den nivån.

– Lagerkransen är vårt startskott i Lund. Det är ett projekt som stärker vår vision, som är att vara Sveriges grönaste bostadsbolag och det ger oss möjlighet att erbjuda även Lundabor ”trygga hem för stolta hyresgäster”, säger Claes Malmkvist, vd på Lansa Fastigheter.

Lagerkransens ”gröna” kvaliteter är många. På husets tak kommer det att monteras solceller och i källaren en berg- och geovärmepump. På sikt är det även tänkt att fastigheten ska kunna dela energianvändning med intilliggande fastigheter. Målet är också att de boende ska kunna leva hållbart i sin vardag, bland annat med hjälp av den pool av lådcyklar och elbilar som kommer att finnas tillgänglig i Lagerkransen. Tack vare avancerade tekniska lösningar kommer de även att kunna styra och mäta användningen av el och vatten.

– Det känns riktigt roligt att få sätta spaden i marken idag, och att få göra det tillsammans med Lansa och Lunds kommun. Nu ska vi få ett synligt resultat av allt det planeringsarbete som pågått sedan vi fick markanvisningen i augusti 2017. Brunnshög är ett spännande område där Lunds kommun lagt ribban högt inom hållbarhetsområdet. Det är därför helt rätt plats att uppföra Wästbyggs första bostadshus i massivträ, säger Magnus Björkander, vd på Wästbygg Projektutveckling.

För ytterligare information, kontakta:
Claes Malmkvist, vd Lansa Fastigheter AB, 070-556 67 21, claes.malmkvist@lansa.se
Magnus Björkander, vd Wästbygg Projektutveckling AB, 073-920 18 96, magnus.bjorkander@wastbygg.se

________________________________________________________________________

Lansa Fastigheter AB, trygga bostäder för stolta hyresgäster, är ett fastighetsbolag med långsiktig investeringshorisont. Lansa investerar i bostadsfastigheter på den svenska marknaden i regionstäder samt kransen till storstäderna. Investeringarna omfattar såväl färdiga förvaltningsfastigheter som nya bostadsprojekt. Lansa ägs av flera länsbolag inom Länsförsäkringsgruppen, läs mer på www.lansa.se.

Wästbygg Gruppen är ett entreprenad- och projektutvecklingsbolag som är verksamt på de mest expansiva marknaderna i Sverige. Företagets vision är att förbättra människors livsmiljöer genom att utveckla och bygga hållbara, moderna och effektiva fastigheter. Wästbygg Gruppen är noterat på Nasdaq Stockholm.

Vi bygger och utvecklar bostäder, kommersiella byggnader, samhällsfastigheter samt logistik- och industrianläggningar – produktområden där vi har stor kompetens och lång erfarenhet. Företaget grundades 1981 i Borås. Idag finns egna kontor även i Göteborg, Stockholm, Malmö, Jönköping, Helsingborg och Varberg samt via koncernbolaget Logistic Contractor i Köpenhamn, Oslo och Helsingfors. Koncernen omsätter fyra miljarder kronor och har 320 anställda.