loading

Full fart för hållbara hyresrätter i Varberg

Nu har det första betongelementet monterats på projektet Mandarinen 2 som är ett samarbete mellan Wästbygg, Maleryd Fastigheter och Dacapo. Projektet grundas i värdeorden inspiration, hållbarhet och gemenskap. Att skapa naturliga mötesplatser i kvarteret som uppmuntrar till just de tre värdeorden är en central del i projektet.

Hållbarheten är en mycket viktig aspekt av Mandarinen.
— Hållbarhet är något som genomsyrar alla våra nya projekt, säger Mats Rydholm från Maleryd Fastigheter. Den ekologiska hållbarheten får vi i Mandarinen genom att certifiera enligt Miljöbyggnad silver och solcellspaneler. Den sociala hållbarheten finns i att husen omfamnar utemiljön och det är här även gemenskapen kommer in. Här finns gemensamma utrymmen där man skulle kunna titta på fotbollsmatchen på tv tillsammans, eller varför inte spela fotboll på gräsmattan, avslutar Mats. 

Gården är utformad så att människor ska umgås. Här kommer det att finnas cykelverkstad, soltrappa och växthus. Takterrasserna kommer alla boende ha tillgång till vilket ger havsutsikt åt alla. Vi vill att grannarna ska mötas och inspireras av varandra.

Wästbygg fick markanvisningen efter en tävling utlyst av Varbergs kommun där vi tillsammans med Maleryd Fastigheter och Arkitema Arkitechts tog fram det vinnande förslaget.

— I tävlingen så ville vi ha spännande, genomtänkta förslag med hög kvalitet men vi gav ingen riktning när det gäller krav och kriterier, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil. Vi lämnade utrymme för kreativitet och miljötänk. Det förslag som vann var det med mest kreativitet kring de gemensamma ytorna med en grön, barnvänlig gård, växthus och cykelverkstad. Det blir ett efterlängtat tillskott av hyresrätter i Varberg.

Tre hus med 63 hyreslägenheter samt komplementhus ska byggas och inflyttning blir vintern 2018.

Fastigheterna byggs av Wästbygg och ägs av bolaget Nabben som i sin tur ägs av Maleryd Fastigheter och Dacapo.